Kurkistus lomakotiin: perheen kesken Kuusamossa
Kohteessa, Osakkuus, Kesä 15. toukokuuta 2019
Kuusamon Tropiikki

Kurkistus lomakotiin: perheen kesken Kuusamossa

Arolan perhe isovanhempineen rakastaa ulkoilua Kuusamon Tropiikin ympäristössä: järvessä uimista ja maastopoluilla pyöräilyä. Sisällä lomakodissa kesäherkut maistuvat.

Holiday Club Kuusamon Tropiikissa Villaksen oven vieressä odottaa kymmenen kenkäparia: viiden asukkaan lenkkarit ja rantasandaalit. Kenkien viereen on parkkeerattu kaksi Villaksen omaa polkupyörää.

Ovi aukeaa, ja ulos astuu valkoiset pyyhkeet olallaan iloisesti rupatteleva Arolan perhe, johon kuuluvat Merja ja Esa Arola ja heidän poikansa Onni sekä Merjan vanhemmat Airi ja Pertti Laine.

Kun porukka on saanut sandaalit jalkaan, he kävelevät viidensadan metrin päähän ulkosaunan viereiselle uimarannalle. Kaikki pulahtavat veteen. Pertti ui jo kaikkein kauimmaisena, Merja ja Esa kelluvat selällään ja oleskelevat vedessä. Aurinko kimmeltää Petäjälammen pinnassa.

”Onpa lämmintä vettä”, Merja Arola huikkaa.

Arolat ovat tulleet viikoksi kesälomalle Kuusamon Tropiikkiin. Oma viikko-osake Merjan vanhemmilla on Katinkullassa Vuokatissa.

Koko perhe on jo ehtinyt käydä yhdessä patikoimassa noin kahdentoista kilometrin pituisen Pienen Karhunkierroksen. Lisäksi Merja kävi Airin kanssa kahdestaan toissailtana Villaksen omilla polkupyörillä testaamassa pururadan ja ulkoilumaastot.

Esa, Pertti ja Onni puolestaan ovat jo käyneet kylpylässä sekä ostamassa kylältä uistimia.

”Aion myöhemmin maalata ne omanlaisikseni. Odotan, että pääsen kalastamaan täällä”, Onni kertoo.

Sisällä Merja kävelee huoneiston avokeittiöön ja ottaa kaapista korkeat viinilasit. On tullut aika juhlistaa yhteistä lomaa kuohuvalla. Myös itsetehtyä mansikkapiirakkaa on tarjolla.

Vapaalla-2-19-lomakoti-vieheet.jpg
Järvikalan pitäisi nousta näillä vehkeillä. Onni ja Esa virittävät uistinta kalojen syötiksi.
Vapaalla-2-19-lomakoti-uistelu.jpg

Lomaa remontoinnista

Lomakodissa, jossa kaikki odottaa aina lakanoita ja pyyhkeitä myöten valmiina, Arolat pääsevät loman tuntuun. Perheen koti on Hyvinkäällä, 50-luvulla rakennetussa rintamamiestalossa.

”Emme malta olla koko ajan tekemättä jotain. Toki se on myös harrastus ja kuuluu asiaan, mutta nytkin on käsi kipeä remontoimisesta. Täällä ehtii levätä”, Esa sanoo.

Merja sanoo, että Holiday Clubin kohteissa tietää aina, mitä odottaa. Voi olla varma, että loma-asunnossa on tietty varustelutaso: tutut astiat ja esimerkiksi pyykinpesukone.

 

Vapaalla-2-19-lomakoti-juhla.jpg
Lomalla juhlistetaan ihanaa kesää ja yhdessäoloa.

Perhe matkustaa yhdessä

Koska Pertti ja Airi Laine ovat viikko-osakkaita, Merjan perhe on saanut monta kertaa lomailla heidän kanssaan samoissa huoneistoissa. Tällä porukalla he ovat aiemmin käyneet esimerkiksi Holiday Club Tampereen Kylpylässä, Ylläksellä sekä ­Espanjassa Benalmadenassa.

Onnin mielestä on mukavaa, kun saa matkustaa isommalla porukalla.

”Tulee enemmän keksittyä kaikkea tekemistä. Tykkään esimerkiksi keilata, uida ja pelata pelejä papan kanssa”, Onni sanoo.

Pertti tai Airi voivat halutessaan varata Esaa ja Merjaa varten huoneiston, jolloin nämä saavat sen edullisemmin. Tai jos Pertti ja Airi eivät käytä Katinkullan-viikkoaan, Esa ja Merja voivat käyttää sen.

Onni odottaa, että pääsee loman aikana liikkumaan metsässä. Hän on ehkä porukan innokkain eränkävijä.

”Metsässä saa enemmän rauhaa verrattuna normaaliin oloon. Rauhaa ja hiljaisuutta. Suot ja järvet ovat niin hienoja Suomessa”, Onni pohtii.

Vapaalla-2-19-pyoraily.jpg
Vapaalla-2-19-pyoraily-reitti.jpg
Kuusamon maisemissa on runsaasti pyöräilyreittejä mistä valita.

Lukemista ja yhdessä oloa

Merja esittelee Villaksen tiloja. Siellä on keittiön ja olohuoneen lisäksi kaksi makuuhuonetta. Yöpöydällä Merjalla on mukanaan luettavaa, kuten lomalla aina.

”Tällä kertaa luettava on tällainen työhön liittyvä, sijoittajista kertova kirja. Mutta olen hiljattain tykästynyt Elena Ferranten Napoli-sarjaan”, Merja kertoo.

Airi kuuntelee Merjaa hetken ja kertoo sitten, että ei itse malta lomalla lukea kirjoja, koska se vaatisi pitkää paikallaan oloa, joka ei ole hänen heiniään. Siksi hän huolehtii, että tuoreimmat lehdet ovat mukana.

Televisio ei lomalla juuri ole päällä, vaikka sekin huoneistosta löytyy. Perhe pyrkii olemaan koko päivän ulkona. Illalla nautiskellaan terassilla pitkään hyvästä ruuasta ja kesäillan lempeästä auringosta.

Tekemistä Kuusamossa

Tekemistä Kuusamossa

  • Frisbeegolf. Yhdeksänväyläinen frisbeegolfrata löytyy aivan kylpylähotellin ja Villasten viereisestä maastosta.
  • Rantasauna. Rantasauna sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Petäjälammen rannassa. Viikottainen oma saunavuoro osakkaille, ja sen voi myös varata muina aikoina omaan käyttöön osakashintaan.
  • Ulkoilumaastot. Kuusamon Tropiikin ympäristössä on luonnonläheisiä pururatoja, joilla voi käydä ilta- tai aamulenkillä. Retkeilystä kiinnostuneelle Kuusamosta löytyy 12 kilometrin mittainen Pieni Karhunkierros ja 8 kilometrin Kiutakönkään reitti. Vaellusreittien kuningas on 80 kilometrin Karhunkierros.
  • Kujalan porotila. Kujalan perinteikäs porotila on toiminut jo 1800-luvun puolivälistä asti. Tilalla voi tutustua poroihin ja poronhoitoon. Porojen ruokkiminen on elämys sekä lasten että aikuisten mieleen. Avoinna tilauksesta.
  • Issikkavaellukset. Nurminiemen Ratsutilalla Kuusamojärven rannalla pääsee ratsastamaan islanninhevosilla ilman aiempaa kokemusta. Puolentoista tunnin retki 48 euroa.
  • Koskenlasku ja melonta. Kuusamosta löytyy noin 350 kilometrin edestä melontareittejä. Esimerkiksi Kuusamon Safarikselta voi varata koskenlaskun oppaan johdolla. Hinta Käylä–Juuma-reitiltä on 30 euroa per aikuinen ja 15 euroa per lapsi.

Teksti: Jaana Haapaluoma-Höglund
Kuvat: Mikko Törmänen

Lue seuraavaksi