Lomaile kotimaassa – Kainuu tarjoaa rotkomaisemia ja tanssilavoja
Kohteessa, Aktiiviloma, Kesä 16. toukokuuta 2019
Katinkulta

Lomaile kotimaassa – Kainuu tarjoaa rotkomaisemia ja tanssilavoja

Katinkulta, Vuokatti, Sotkamo – mitä tahansa täällä teetkin, on tunne satumainen. Antaudu tanssin pyörteisiin, treenaa pesistä tai golfia tai nautiskele rikkumattomasta luonnon rauhasta.

Katinkulta – lomailijan paratiisi

Kun Etelä-Suomi heräilee kesäiseen aamuun, Katinkullan leveyksillä paistaa jo kirkas aurinko. Valo siivilöityy männiköiden läpi hotellin alueelle, jossa voi lähteä aamu-uinnille tai pyörälenkille jo aamuvarhaisella. Legendaarisessa Katinkullassa tekemistä on rajattomasti, olit sitten aktiivinen liikkuja tai rauhasta nautiskeleva lomailija.

”Täältä jokainen löytää omanlaisensa tekemisen. Tavallista on, että harrastuksissa viihdytään juuri niin pitkään, kuin oikealta tuntuu”, Holiday Clubin myyntipäällikkö Riikka-Maria Kääriäinen kuvailee.

Katinkulta on yksi Suomen tunnetuimmista lomailupaikoista. Hyviä muistoja sieltä on jo useammalla sukupolvella. Paikka on perustettu vuonna 1988 Nuasjärven rannalle, ja se on vuosien myötä kasvanut Pohjoismaiden monipuolisimmaksi lomakohteeksi.

Laajat golfkentät ovat Katinkullan 30-vuotisen historian pitkäikäisin ja perinteikkäin kohde. Ne kulkevat Nuasjärven rantanäkymässä kanervikkokankaiden ja männiköiden keskellä. Järven vastarannalla siintää vaaramaisema.

”Kolmas golfkenttä on jokamieskenttä, johon riittää, että yhdellä porukasta on green card”, Kääriäinen vinkkaa.

Toisenlaista tekemistä edustavat trendikkäät fatbiket, joita voi vuokrata hotellin respasta. Niillä voi ajella lomakeskuksen alueella tai lähteä Vuokatinvaaran maastopoluille irrottelemaan. Meno on paljon tasaisempaa kuin tavallisella polkupyörällä, eivätkä pienet töyssyt tai mutaisemmatkaan kohdat tunnu missään. Pyörät sopivat koko perheelle 8-vuotiaista ylöspäin.

Jos lomalle sattuu vihoviimeinen koiranilma, on mukava pysytellä sisällä. Kylpylän puolella voi nauttia trooppisesta lämmöstä ja kattavasta allas- ja saunatarjonnasta. Vauhdikasta tekemistä kaipaavalle Katinkullassa on kaksi isoa palloiluhallia, joissa pääsee harrastamaan tennistä, sulkapalloa, squashia ja keilausta sekä harjoittelemaan kuntosalin laitteilla.

Katinkulta

Katinkulta

Katinkullassa voi nauttia kattavasta allas- ja sauna­tarjonnasta.

Naapurivaara

Naapurivaara

Naapurivaaran tansseissa on aitoa tanssilava-romantiikkaa.

Fatbike

Fatbike

Nouse fatbiken selkään ja seikkaile Kainuun vaaramaisemissa.

Hiukan uimaranta

Hiukan uimaranta

Pulahda kirkkaaseen järviveteen Hiukan uima-rannalla.

Tanssia Naapurinvaaran korkeuksissa

Naapurinvaaralle lähdettäessä aito vanhan ajan lavatanssitunnelma alkaa jo bussipysäkiltä Katinkullan vierestä. Useilla naisilla on yllään sifonkiset kellohameet, kiiltävät kengät ja ohuet sukkahousut, miehillä siistit housut ja paidat. Bussi saapuu hyvissä ajoin. ”Saisiko olla myös tanssilippu”, kuljettaja kysyy kohteliaasti.

”Pidämme huolta, että kaikki toimii hyvin. Alkaen bussikyydistä”, sanoo Naapurinvaaran tanssilavaa pyörittävän Sotkamon nuorisoseuran hallituksen jäsen Pertti Granqvist.

Tutut ja tuntemattomat juttelevat bussissa keskenään, mutta yöelämästä tuttuja humalaisia hihkaisuja ei kuulu. Tanssipaikalla on 60 vuoden historia, minkä huomaa jo matkalla, kun vanhemmat kävijät kertovat muisteloitaan. Naapurinvaaran huvikeskus rakennettiin 50-luvulla.

Kun bussi saapuu iltakymmeneltä luonnonkauniille Naapurinvaaralle, kahdella tanssilattialla käy jo vilske. Lavalla on hyvä tunnelma: mekot liehuvat, kun tanssiparit askeltavat valssin, tangon, cha chan ja muiden seuratanssien rytmissä. 

Tanssilattian reunassa odottaa rivi toiveikkaan näköisiä naisia ja miehiä. Seuratanssit sujuvat tietyn kaavan mukaan, selventää Sotkamon Nuorisoseuran puheenjohtaja Maija Granqvist.

”Naapurinvaaralla on sekahaku, joka tarkoittaa, että sekä miehet että naiset voivat hakea. Rivissä voi odottaa vuoroaan, että joku tulee hakemaan tanssiin. Yhden tunnin ajan haku on sallittu vain naisille”, Granqvist kertoo.

Se, joka päättää kutsua tanssiin, tekee sen vaivihkaa, eikä sanoja tarvita. Hakija ojentaa kätensä, ja haettava tarttuu siihen lähes lennosta. Sitten siirrytään jo keskemmäs tanssilattiaa, otetaan tanssiote ja lähdetään liikkeelle. Perinteisesti mies vie. Ja aina kahden kappaleen jälkeen on aika palauttaa pari takaisin riviin. Naapurinvaaralla soittaa yleensä peräti kaksi orkesteria, joinakin iltoina kolme.

Välillä voi käydä kahviossa pullakahveilla tai baarin puolella siemaisemassa virvokkeita, viiniä tai läheisen panimon olutta. Pöydissä istuu harvakseltaan väkeä, sillä suurin osa on tanssimassa.

Terassilla, melkein Naapurinvaaran huipulla, silmä lepää kainuulaisessa vaaramaisemassa. Kesäyön kuulas taivas punertaa hieman, ja kesäkukkien tuoksu hivelee aisteja. Ensimmäinen paluubussi odottaisi jo ulkopuolella, mutta onneksi tulee toinen, ja ilta voi jatkua vielä vähän aikaa.

Katso tanssilavan ohjelmatarjonta napis.fi

Rotkolaakso kutsuu kuvaamaan

Kainuun maisemat ovat liikkuvalle valokuvausharrastajalle mieleen, sillä Kainuussa tuntee olevansa kuin satumaailmassa. Korkeat vaarat kuultavat päivisin vaaleansinisinä horisontissa, järvien ja metsämaiseman ympäröiminä. Ilta-auringossa vaarojen rinteet hohtavat kullanvärisinä.

Korkeuserot tuovat valokuvattaviin maisemiin väistämättä mielenkiintoista vaihtelua, ja ne haastavat sopivasti myös kuvaajan fyysistä kuntoa. Kaksi kilometriä voi kuulostaa lyhyeltä matkalta paperilla – mutta ei metsäpolkua ylämäkeen vaaran laelle.

Omaa rauhaa rakastavalle liikkujalle elämyksen tarjoaa Hiidenportin kansallispuisto, joka sijaitsee luonnon keskellä noin 50 kilometrin automatkan päässä Katinkullasta.

Reitti alkaa Palolammen pysäköintipaikalta, jonne ajetaan kapeaa päällystämätöntä metsätietä. Polku kiertää aluksi Palolampea ja siirtyy sitten kumpareisempaan maastoon. Jo 1,5 kilometrin päästä edessä avautuu vaikuttava rotkomaisema, jossa kallionseinämät putoavat peräti 20 metriä pystysuoraan alaspäin.

Reitillä pätevät tavalliset kansallispuistossa liikkumisen säännöt: Leiriytyminen ja avotulen teko ovat sallittuja vain niille tarkoitetuilla paikoilla, eikä lemmikkieläimiä voi pitää vapaana. Maastoon ei voi jättää roskia – ei edes vessapaperia – ja kasvit ja puut pitäisi jättää rauhaan. Marjastaminen ja sienestäminen sallitaan.

Jos kuvausharrastaja mielii ottaa koko perheen mukaan, helppo retkeilypaikka on Vuokatinvaara. Sen vaellusreittien karttoja saa Katinkullan hotellin respasta. Vaaran laelle pääsee lähes kokonaan autolla, ja parkkipaikalta voi jatkaa huipun näköalapaikoille tai valita jonkin vaaran laelta lähtevistä retkeilyreiteistä.

Lue lisää: luontoon.fi/hiidenportti

Vapaalla-2-19-Vuokatinvaara.jpg
Vuokatinvaaran vaellusreitti sopii koko perheelle.
Vapaalla-2-19-hiidenportti.jpg
Hiidenportin kansallispuistossa patikoijaa odottaa vaikuttava rotkomaisema.

Opi pesistä Sotkamon Jymyn valmennuksessa

Moninkertainen Suomen mestari Sotkamon Jymy järjestää pesistreenejä heinäkuussa Holiday Clubin viikko-osakkaille ja Villas-omistajille Hiukan pesäpallostadionilla. Sen violetilla tekonurmella voi melkein tuntea olevansa pesistähti 4500-paikkaisen stadionin keskellä.

Jos sattuu olemaan vannoutunut pesisfani, on kiehtovaa päästä idoliensa valmentamaksi parin tunnin ajaksi. Vaikka pesis ei ole tuttu laji entuudestaan, treenejä on hauska kokeilla. Laji tarjoaa sopivassa suhteessa onnistumisia ja epäonnistumisia, ja on innostavaa tuntea kuuluvansa tiimiin. Hauskaan kopitteluun ja pallon lyöntiin voi osallistua koko perhe.

Kun saapuu Hiukan stadionille Sotkamon keskustaan, huomaa ensimmäisenä laakean Sapsojärven. Järvi on lähes hitsautunut osaksi Jymyn kenttää. Sen lisäksi, että pallo saattaa joskus päätyä järveen laittoman lyönnin seurauksena, myös Jymyn voitonjuhlat järjestetään Sapsojärvessä. Jos voitto irtoaa, fanit kantavat pelaajat järveen.

Oikean superpesispelin seuraaminen on eri tavalla kutkuttava elämys kuin vaikka jalkapallomatsi. Huikeat syöksykopit ja tuuletukset ovat niin lähellä yleisöä, että katsomossa tuntee olevansa osa peliä.

”Pesiksessä peli ei virtaa tasaisesti, vaan on paljon yksilösuorituksia, joihin pysähdytään, ja joita yleisö pääsee jännittämään”, Sotkamon Jymyn toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen kuvailee.

Jymy on aikeissa nousta tänä vuonna takaisin finaaleihin viime vuoden pronssitappion jälkeen. Joukkue on nuorentunut, mutta tavoitteesta ei lipsuta.

Maksuttomien treenien aikataulua voi kysyä Holiday Club Katinkullan vastaanotosta. Superpesis-otteluiden aikataulu ja hinnat superpesis.fi

Vapaalla-2-19-jymy.jpg
Vapaalla-2-19-pesis.jpg
Jymyn ohjaamaan kopitteluun ja pallonlyöntiin voi osallistua koko perhe.
Minne mennä Kainuussa?

Minne mennä Kainuussa?

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen vinkkaa suosikkikohteensa kotikunnassaan.

Hiukan uimaranta

”Jos on hyvä keli, tykkään käydä kesäaikana Hiukan uimarannalla. Sen hiekkaharjut ovat sotkamolainen luontonähtävyys, jota on sanottu myös Kainuun Rivieraksi. Uimaranta on matala, miellyttävä ja hiekkapohjainen. Se on hyvä ja turvallinen uintipaikka koko perheelle.”

Lampipolku

”Lampipolku lähtee Katinkullan läheltä ja on noin viisi kilometriä pitkä helppo reitti. Matkan varrella näkee monenlaista mukavaa maisemaa: on maalaismaisemaa, kangasmaisemaa ja lampia. Polun varrella on myös muutamia kivoja uimapaikkoja.”

Keskiyön golfkierros

”Keskiyön golfkierros Katinkullassa on unohtumaton elämys. Siellä pystyy pelaamaan golfia ympäri vuorokauden, juhannuksen molemmin puolin. Vuokatinvaaran näkymät avautuvat silmien edessä hienosti.”

Koe myös nämä

Tutustu suloisiin alpakoihin

Tutustu suloisiin alpakoihin

Sympaattiset alpakat ovat rauhoittavaa seuraa. Naapurinlammen alpakkatallilla niitä asustaa kolme: Pioni, Pessi ja Neela. Vierailun hinta sisältää tietoa alpakoista, tutustumisen eläimiin, ruokinnan porkkanoilla ja valokuvaamisen. Tallilta voi kysyä myös, voiko eläimiä taluttaa itse.

Tee retki Huuskolan tilalle

Tee retki Huuskolan tilalle

Huuskolan tila on Vuokatin huuskonniemeläinen lypsykarjatila, jonka kahvilasta saa itsetehtyä jäätelöä, sorbettia ja jogurttia. Maito tulee omalta tilalta. Raaka-aineet ovat kotimaisia lähialueiden tuotteita aina, kun se on mahdollista.

Maistele olutta pienpanimossa

Maistele olutta pienpanimossa

Haapala on pieni panimo Sotkamossa noin kilometrin päässä Vuokatin rinteiltä. Sen oluet saavat makunsa suomalaisen ja kainuulaisen luonnon antimista. Runsaan tunnin mittainen panimo- ja oluenmaistelukierros sisältää neljä Haapalan olutta 20 senttilitran annoksina. Miltä kuulostaisi Korpikuusen kuiskaus ja Riuskasti rukiinen? Opas kertoo oluiden mauista ja olemuksesta. Varaa maistelu etukäteen sähköpostilla.

Teksti: Jaana Haapaluoma-Höglund 
Kuvat: IStock, Vuokatti, Sotkamon Jymy, Unsplash, Vastavalo

Lue seuraavaksi